• Tarımsal girdi fiyat endeksi rekor seviyeye çıktı

    Tarımsal girdi fiyat endeksi rekor seviyeye çıktı

    2 Dakika Okuma Süresi
    2 sene önce
    Paylaş

    Türkiye İstatistik Kurumu, bu senenin Ocak ayına dair Tarım-GFE verilerini açıkladı.
    Buna göre, dizin Ocak ayında bir evvel ki aya göre yüzde 10,12, geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yüzde 57,26 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 31,35 yükseldi.

    Ana kümelerda bir evvel ki aya göre tarımsal yatırıma katkı gerçekleştiren mal ve hizmet dizininde yüzde 6,99, tarımda sarfedilen mal ve hizmet dizininde yüzde 10,57 zam gerçekleşti. Geçen senenin aynı ayına göre tarımsal yatırıma katkı gerçekleştiren mal ve hizmet dizininde yüzde 36,1, tarımda sarfedilen mal ve hizmet dizininde yüzde 60,78 zam görüldü.

    ALT GRUPLAR YÜKSEK DEĞİŞİM GÖSTERDİ
    Yıllık Tarım-GFE’ye göre 6 alt takım daha düşük, 5 alt takım daha çok değişim gösterdi. Yıllık yükselişin düşük bulunduğu alt kümeler sırasıyla, yüzde 9,4 ile tohum ve dikim materyali ve yüzde 16,34 ile malzemeler oldu. Buna karşılık, senelik yükselişin çok bulunduğu alt kümeler ise sırasıyla, yüzde 153,34 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 101,14 ile enerji ve yağlar olarak kayıtlara geçti.

    Aylık Tarım-GFE’ye göre 5 alt takım daha düşük, 6 alt takım daha çok değişim gösterdi. Aylık yükselişin düşük bulunduğu alt kümeler sırasıyla, yüzde 2,42 ile malzemeler ve yüzde 4,06 ile hayvan yemi oldu. Buna karşılık, aylık yükselişin çok bulunduğu alt kümeler ise sırasıyla, yüzde 37,91 ile enerji ve yağlar ve yüzde 17,06 ile bina bakım masrafları oldu. Bir evvel ki aya göre azalış gösteren tek alt takım ise yüzde 8,41 ile tohum ve dikim materyali olarak gerçekleşti.

    Benzer Yazılar

    Yorum Yapın

    Sitemizde bulunan içeriklerin kopyalanması, çoğaltılması ve paylaşılması yasaktır. Hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu düşündüğünüz içerikleri bildirmek ve diğer konularda bilgi edinmek için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.